Godišnjica smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, osnivača i prvog predsjednika SDP BiH

Prije šest godina, na današnji dan /29.januara 2012. godine/, prestalo je da kuca srce plemenitog čovjeka,  prof. dr. Nijaza Durakovića, osnivača i prvog predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Nijaz Duraković je jedna od najvećih ličnosti koju je naša zemlja imala u periodu nakon Drugog svjetskog rata, ne samo u oblasti sociološke i politološke misli, već i politike kojom se posljednjih godina života intenzivno bavio, posebno u periodu od protkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća, pa da svoje prerane smrti, januara 2012. godine.  Dakle, riječ je o intelektualcu koji je iza sebe ostavio dubok humanistički trag u svakom pogledu i po to tome će biti trajno upamćen , prije svega kao osvješteni patriota koji je dao sve što je mogao da se odbrani domovina i očuva njen politički suverenitet i teritorijalni integritet, u vremenima agresije kada je drastično napadnuta njena neovisnost.

Dr. Nijaz Duraković, naučni poslenik, koji je napisao više konzistentnih naučnih štiva iz oblasti društvenih nauka, pripada generaciji univerzitetskih profesora koji su dali krupan doprinos razvoju Univerziteta u Sarajevu, u prvom redu Fakulteta političkih nauka. Dakle, bio je kosmopolita, socijaldemokrata i liberal, bosanskohercegovački patriota koji je početkom rata /1992. – 1995./, izazvanog agresijom na Bosnu i Hercegovinu, kooptiran u Predsjedništvo BiH.  Time je, sa izvjesnim brojem svojih partijskih drugova, dao legitimitet tom sedmočlanom organu države.

Svoj patriotizam prof. Duraković je, više i smjelije od svih drugih, pokazao u vrijeme kada su se crni oblaci nadvili nad Bosnom i Hercegovinom.  On je prvi, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, upozorio na destrukciju i retrogardne pojave na prostorima SFRJ, a kada je agresija na BiH počela, javno, jasno i glasno progovorio – pozvao članstvo i simpatizere SDP BiH, kao i sve patriote zemlje, da se organiziraju i brane suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost svoje domovine. Te svoje patriotske stavove prof. Duraković je snažno izrazio u knjizi „Prokletstvo Muslimana“, koju je napisao početkom ratnih zbivanja u cilju da se bosanskohercegovačka raja, kojoj je rcem i dušom pripadao, osvjesti i duhovno osnaži u odbrani kućnog praga i ljudskog dostojanstva.

Prerana smrt prof. dr . Nijaza Durakovića veliki je i nenadoknadiv gubitak za bosanskohercegovačku akademsku zajednicu, Socijaldemokratsku partiju BiH, kao i za Bosnu i Hercegovinu koja je njegovom smrću izgubila velikog i dosljednog borca za razvitak modernog demokratskog društva slobodnih građana i jednakopravnih naroda. Njegov svijetli lik i djelo trajno će se pamtiti i biti naš putokaz u sretniju i izvjesniju budućnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine.