Infrastrukturni radovi u Tuzlanskom kantonu

Gradačac

U sklopu projekta „ Vodosnabdijevanja Gradačac“  ( koji podrazumjeva  izgradnju vodovodne mreže u južnom dijelu općine Gradačac, rekonstrukcija dijela gradske azbestno-cementne vodovodne mreže i  proširenje kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine Gradačac,kao i rekonstrukciju prečistača otpadnih voda u Gradačcu ), započeti su radovi  na proširenju kanalizacione mreže u  naseljima Ledenice Gornje i Ledenice Donje.

Napominjemo da gore spomenuti radovi (kanalizaciona mreža u  naseljima Ledenice Gornje i Ledenice Donje)  su finansirani  grant sredstvima od  strane donatora Švedske SIDA-e  (Švedska agencija za medjunarodni  razvoj i saradnju) uz administraciju Evropske banke za obnovu i razvoj(EBRD).

Planirano je izgraditi novih 17,5 km kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine Gradačac a vrijednost radova je 3.123.528 KM.  Oprema koja će se ugraditi u kanalizacione sisteme je jedna od najsavremenijih koje se trenutno nalaze na tržištu.

Gračanica

Svečano je otvoren pomoćni teren s umjetnom podlogom stadiona „Luke“.  Načelnik Helić je u svom obraćanju istakao da je ovaj projekat jedan od najznačajnih za sport u Gračanici nakon projekta Sportske sale. Projekat nabavke opreme traje skoro dvije godine i iz Uprave NK Bratstvo su posebno zadovoljni što su podlogu nabavili po znatno niskoj cijeni. Nabavka plastične podloge, postavljanje drenaže, uređenje i obilježavanje kao i samo zemljište u konačnici je koštalo 200.000 KM.

U planu je nastavak ovog velikoj i značajnog projekta i izgradnja tribina za stotinjak posjetitelja kao i svlačionica za igrače.

Živinice

Puštanjem vode u bazen na Trokinom Brdu počela je testna faza funkcionalnosti vodnog sistema u Dubravama.

U ovoj početnoj testnoj fazi je u bazen na Trokinom brdu pušten određen nivo vode koji je potreban za ispitivanje funkcionalnosti svih elemenata neophodnih za pravilno i nesmetano vodosnabdijevanje. Prvi korak podrazumijeva ispitivanje ispravnosti cjevovoda koji se nalaze u bazenu, odnosno cilj je vidjetu u kakvom je stanju sam bazen. Potom ide drugi korak kojim se provjerava sekundarni dio vodovodne mreže, dakle cjevovod od bazena do naselja. Prvo puštanje vode u bazen je bilo popračeno s malim problemima koji su se uspješno sanirali, tako da sad ta testna faza prolazi onako kako treba. Završavanjem testne faze ostaje dezinfekcija cjevovoda i samog bazena, to je proces koji traje oko sedam dana, a potom će voda iz ovog bazena biti puštena prema građanima.

Građani Dubrava će konačno česme u svojim domaćinstvima koristiti u svrhe za koje su i namjenjene.

Prema riječima Općinskog načelnika puštanjem vode iz ovog bazena osigurat će se vodosnabdijevanje za 75% stanovništva Dubrava, te ostaje jedan dio visinskih kota, negdje oko 25% stanovništva Dubrava. Dodao je, da se radi na rješavanju problema vodosnabdijevanja i tog dijela.

Lukavac

Nastavljeni su infrastrukturni radovi na području Mjesne zajednice Puračić.

Nakon što je provedena procedura, potpisan Ugovor za rekonstrukciju i izgradnju puteva na području općine Lukavac u mjesnim zajednicama i nakon što su završeni pripremni radovi, počelo je asfaltiranje ulice Avde Mujkića u Mjesnoj zajednici Puračić. Dužina dionice koja se asfaltira je oko 400m a izvođač radova je kompanija „ROADING“ d.o.o. Gračanica.

Mještani ovog dijela MZ Puračić će zimu dočekati sa novim asfaltom koji će im, kako su istakli, značajno olakšati kretanje i saobraćanje.

Pored značaja za mještane i činjenice da ova ulica nosi ime po čuvenom i velikom čovjeku i pjesniku Avdi Mujkiću, ova dionica puta značajna je i zbog toga što vodi prema poznatom izletištu Ljuštak ali i zbog toga što se u tom dijelu nalazi jedan od pet nacionalnih spomenika BiH sa područja općine Lukavac – Čamdžića kuća.