Milkić i Žunić mladi SDP-ovi vijećnici komentiraju aktuelnu političku situaciju

Mladi vijećnici Socijaldemokratske partije BiH iz Gračanice i Banovića komentarisali su trenutnu aktuelnu političku situaciju. Demir Milkić dolazi iz Gračanice koji je izjavio da je situacija veoma komplikovana i da SDP kao druga politička partija u FBiH mora preuzeti odgovornost. Milkić dodaje: „Iskreno i sam sam bio protiv koalicije sa SDA, ali splet okolnosti te „ujedinjenje“ u RS SNSD-a sa opozicijom sa jedne strane i u Hercegovini HDZ i HDZ1990 sa druge, pokazuje da SDP mora dobro razmislit kako će odigrat slijedeci potez. Mislim da koalicija sa SDA trenutno ne bi bila izdaja birača već potez državnika!“.

Sličnog je mišljenja i Edin Žunić iz Banovića koji je vjerovatno najviše na svojoj koži osjetio najnegativnije posljedice aktuelnih i prethodnih vlasti u ovoj općini.

Žunić je kazao: „Prije svega kao mlad čovjek, pa tek onda kao mlad vijećnik smatram da je Federacija BiH pa i Tuzlanski kanton u dubokoj moralnoj krizi, pa nakon toga i u političkoj krizi. Kriza je izazvana dugogodišnjim nacionalističkim nemoralnim načinom funkcionisanja vladajućih struktura, a u skorije vrijeme i postizbornom pasivnošću ljevice u procesu formiranja vlasti. Smatram da je ljevica, a posebno ljevica na TK predvođena Socijaldemokratskom partijom BiH dužna glasačima koji su joj dali povjerenje na predhodnim izborima, obezbijediti implementaciju Plana 10 i svih drugih obaveza koje je i sama obećala u predizbornom periodu.“

Žunić i Milkić komentarisali su i izborni rezultat SDP-a na TK. Milkić naglašava da SDP kao pobjednička partija sa osvojenih 50.000 glasova u TK mora apsolutno i pod svaku cijenu formirati vlast. Milkić je ovom prilikom izrazio punu podršku predsjedniku KO SDP BiH Tuzla, Enveru Bijediću, naglašavajući da razumije njegove napore koje ulaže kako bi ostvario cilj, ne svoj, nego svih građa TK, a to je bolji život. Milkić vjeruje da KO SDP BiH TK ima legitimitet da odlučuje o svojoj sudbini jer ima 5 načelnika/gradonačelnika kao i 50.000 glasova osvojenih sa 10 poslanika u Skupštini TK.

Samo Socijaldemokratska partija BiH može osigurati pravičan sistem vrijednosti vodeći se principima jednakosti, slobodnom iskazivanju iste i adekvatnom solidarnošću osvrčući se na čovjeka kao čovjeka, radnika kao radnika, a ne na njegovu vjersku, nacionalnu, rasnu ili neku drugu pripadnost, što je sam ključ socijaldemokratije. Navodeći ove razloge Žunić dodaje kako je jedini način boljeg prosperiranje Bosne i Hercegovine ulazak SDP-a u vlast na federalnom i kantonalnom nivou.

Ulazak u vlast, smatra Žunić, na lokalni nivo će se to ogledati na različite načine, a prije svega će ljude osloboditi psihofizičke presije koju doživljavavaju iz dana u dan. Stvorit će se i dati svima jednake šanse za školovanje, rad, stvaranje, usavršavanje. Navodi da je primjera za implementaciju ovakvog načina funkcionisanja mnogo, ali napominje tranzicijski proces unutar OO SDP BiH Banovići, koja je i sama u predhodnom vremenskom periodu prošla mnogo teških trenutaka da bi oslobodila građane Banovića, i dala im  šansu da iznesu svoje mišljenje slobodno, te ukažu na nedostatke i slabosti kako u sredini u kojoj žive tako i u samoj OO SDP BiH Banovići. Rezultati ovog procesa su očiti jer se pod takvim uticajem Socijaldemokratske partije lokalna vlast u Banovićima se sve više okreće običnom građaninu, a kojeg je bila poprilično zanemarila.

„Naravno da će doprinjeti u svakom smislu te riječi. Otvara nam se prostor da ispunimo naš Plan 10. Više sredstava za projekte u našim gradovima,efikasnija i transprantija raspodjela sredstava,projekti za mlade i još dosta toga.“, naglasio je Milkić vjerujući da će ulazak u vlast SDP-a mnogo doprinjeti lokalnim zajednicama.