Mladi vijećnici SDP-a iz Gradačca komentiraju aktuelnu političku situaciju

Mladi gradačački vijećnici Socijaldemokratske partije BiH, Ismet Hasić i Indir Deliomerović komentirali su aktuelnu političku situaciju. Oba mlada vijećnika slažu se da politička situacija nije nimalo ružičasta, te da težinu i važnost odluka na bh.političkoj raskrsnici na svojoj koži upravo najviše osjeti SDP.

Prema Hasićevoj ocjeni,po srijedi je neprincipijelan odnos partnera SDP-a u BH-bloku, NS i DF, koji preko ledja SDP-a i stoljetne tradicije socijaldemokratije u BiH pokušavaju da izgrade svoju reputaciju za naredne izbore. Po Hasiću članstvo SDP-a je trenutno zbunjeno, i ako ‘principijelan’ stav ostanka u opoziciji bude na kraju pobijedio, uzalud se, prema njegovoj ocjeni, pokušavalo promijeniti stanje na bolje i uzalud se pokušavao pobijediti nacionalizam sve ove godine jer je iskustvo pokazalo da se takve bitke iz opozicije ne mogu voditi.

Indir Deliomerović još direktnije sadašnje političke prilike ocjenjuje rječju ‘katastrofa’, te dodaje da je u ovakvim političkim prilika upravo Socijaldemokratska partija BiH tračak nade za bh.građane i da ona ne smije bježati od odgovornosti već mobilizirati svu snagu koju je dobila na izborima a kako bi se sproveo toliko prezentirani Plan10.

Deliomerović je dalje kazao: ‘Jedino rješenje je vlast,mi moramo biti dio vlasti i pokazati građanima kako se bori za ovu drzavu i za ljude u njoj,mozda jeste gorka pilula,ali to je jedino rješenje i moramo ustrajati na tome.’
Prema riječima Ismeta Hasića, rješenje u ovoj situaciji je sljedeće: ‘Vrijeme je da se ozbiljnno pogledamo oči u oči s pravim državnim problemima. Treba biti mudar, da se na licima ne očituje strava i užas, zbunjenost i nemoć, treba se prestati okretati ka udobnim opozionističkim foteljama.’ On trenutnu situaciju vidi kao vruć krompir u rukama SDP-a i nada se da će je ipak ukrotiti GO SDP na sjednici zakazanoj za 2.9.2019.

Ova dva mlada vijećnika su ipak na kraju pokazala svoj mladalački optimizam, i da u složenim političkim prilikama ne odustaju tako lako. Obojica su ocijenila da bi ulazak SDP-a u vlast pozitivno doprinjeo razvoju i njihove lokalne zajednice kao i kompletnog društva te da bi to bilo osjetno i vidljivo. Prema Hasiću treba biti hrabar, dignuti glavu, preći preko principa i vlastitog ega radi naroda i države, te preuzeti teret vlasti u Federaciji i u kantonima. Svoj intervju završio je jasnim obećanjem: ‘Ličiti ćemo na državu.’

Indil Deliomerović također očekuje pozitivne promjene ulaskom SDP-a u vlast a to komentira riječima: ‘ Naši sugrađani će uvidjeti da nismo kukavice,nego da želimo ući u otvorenu borbu,već sad smo prozvani od strane naših ljudi sa terena da bježimo od odgovornosti,mi ne smijemo biti opozicija, previše smo bili i u komforu opozicije (sto je najlakši posao) a ogromne probleme smo imali sa trenutnom vlasti, imamo kvalitetne kadrove na svim nivoima vlasti, koji će dosta pridonijeti poboljšanju kompletne političke scene, a to će građani, a prvenstveno naši članovi znati prepoznati’.