Odluke sa Predsjedništva KO SDP BiH Tuzla

Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona održao je sjednicu proširenog Predsjedništva na kojoj je, između ostalog, zaključeno da ova stranka u TK “neće koalirati sa SDA i PDA”.

KO SDP će KO SBB u pregovorima oko uspostave buduće većine tretirati u kapacitetu ostvarenom na posljednjim općim izborima, odnosno sa dva zastupnika – kaže se u jednom od zaključaka.

Također, donešen je i zaključak o tome šta će se dešavati ukoliko ne uspiju pregovori o “koaliciji 19”, koju je Glavni odbor SDP-a na sjednici u subotu označio opciju za formiranje vlasti.

Ukoliko novi pregovori u narednih sedam dana ne budu uspješni, KO SDP Tuzla će kao pobjednička stranka TK, program i mjere rada planirane programom buduće Vlade TK, dostaviti svim zastupnicima u Skupštini kantona te kantonalne zastupnike koji kao pojedinci žele iste podržati, pozvati da podrže manjinsku vladu “građanskog bloka” u kojoj će funkciju premijera i najmanje šest ministara imati SDP BiH – zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP-a TK.

Predsjedništvo KO SDP-a BiH, u proširenom sastavu s predsjednicima OO SDP-a BiH sa područja TK, načelnicima općina iz reda SDP-a BiH, predsjednicima savjeta KO SDP-a BiH te poslanicima SDP-a BiH u zakonodavnim tijelima BiH, u provođenju ovih zaključaka daje punu podršku predsjedniku KO SDP-a BiH Enveru Bijediću.